Τι είναι το Coaching, ποιες οι επιρροές του και σε ποιους απευθύνεται

Picture1

του Χρήστου Γιαννίκου
Managing Partner
Δημιουργήθηκε 31 Μαίου 2019

 

1. Προσέγγιση του ορισμού 

Το coaching είναι δύσκολο να οριστεί με ακρίβεια. Και για αυτό βλέπουμε αρκετές σχετικές προσεγγίσεις. Είναι τέχνη ή επιστήμη; Όλοι όμως οι ορισμοί θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν έναν κοινό τόπο όσον αφορά στους σκοπούς του: Την αλλαγή και την εξέλιξη.

Ο A. Grant προσεγγίζοντας τον ορισμό του coaching υποστηρίζει ότι είναι μια συνεργατική και συστηματική διαδικασία, επικεντρωμένη στην λύση και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα κατά την οποία ο coach ενθαρρύνει την βελτίωση των προσωπικών ικανοτήτων, της απόδοσης, της αυτόνομης μάθησης και της προσωπικής ανάπτυξης του coachee. (A. Grant)

 

 

Η A. Dunbar (2009) στην προσπάθειά της να αποτυπώσει τον ορισμό του coaching αναφέρει ότι: coaching είναι ο δρόμος και το όχημα που ενώνει το παρόν με το επιθυμητό μέλλον. Με το coaching οι άνθρωποι προχωρούν από το σημείο Α στο σημείο Β, αφαιρώντας τα εμπόδια και τις παρεμβολές.

Τέλος η Curly Martin (2002) ορίζει το coaching ως «η τέχνη της αλλαγής».

2.Επιρροές

Η συμβουλευτική ψυχολογία, ο κλάδος της θετικής ψυχολογίας, η ψυχοθεραπεία, η προσωπική ανάπτυξη και η διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι πεδία από το coaching δέχθηκε πολλές επιρροές. Εκτός από τις κοινωνικές επιστήμες, η φιλοσοφία είναι ένα πεδίο από το οποίο το coaching αντλεί πολλές πληροφορίες και δέχεται επιρροές. Όχι όμως για την αναζήτηση παθολογίας αλλά ως μια νέα διάδοχη κατάσταση ανάπτυξης των σύγχρονων ανθρώπων. Εστιασμένο αρχικά στην επαγγελματική εξέλιξη εξαπλώθηκε και στην προσωπική ανάπτυξη των ανθρώπων. Είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι το coaching ως μια μέθοδος που περιλαμβάνει την αυτογνωσία βρίσκει ρίζες στην Σωκρατική μέθοδο αφού ο coach θέτει μόνο τις ερωτήσεις και ο ενδιαφερόμενος αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να βρει μέσα του τις απαντήσεις και κατ’ επέκταση να γνωρίσει τον εαυτό του.

3. Σε ποιους απευθύνεται

slide3ts58420401621 1096296

Απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να οραματιστούν και να θέσουν στόχους. Δεν αφορά μόνο στελέχη επιχειρήσεων που αναζητούν λύσεις και επαγγελματική ανάλυση αλλά μπορεί να καταπιαστεί με οποιοδήποτε θέμα.

Σε ότι αφορά τον κόσμο των επιχειρήσεων το coaching έχει 4 βασικές κατηγορίες:

  • Leadership Coaching
  • Executive Coaching
  • Business Coaching
  • Team Coaching

Οι μέθοδοι και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες είναι πανομοιότυπα. Όπως προανέφερα, ανάλογα με την περίπτωση στόχος του coach είναι να συνθέσει τα καταλληλότερα εργαλεία έτσι ώστε να παρακινήσει, να εμπνεύσει και να βοηθήσει τον coachee να ανακαλύψει και να υλοποιήσει τους στόχους του.

Το coaching βοηθά το άτομο να εξελιχθεί ολιστικά καθορίζοντας με σαφήνεια το όραμά του, αναπτύσσοντας τις εσωτερικές του δυνάμεις και δεξιότητες με απώτερο στόχο να βιώσει την ευτυχία.

Κλείνοντας και εκφράζοντας την δική μου εμπειρία και αίσθηση, το coaching ξεκάθαρα ανήκει και στις δύο κατηγορίες της τέχνης και της επιστήμης. Και αυτό γιατί στην ουσία αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να συνθέτει και να προσαρμόζει πολλά διαφορετικά πεδία τεχνικές και μεθόδους ανάλογα με το πελάτη. Και αυτό όλο σίγουρα έχει να κάνει με τον άνθρωπο που το εφαρμόζει. Θα τολμούσα να πω ότι coaching είναι η επιστήμη και η τέχνη του να προκαλείς την αλλαγή σε συμφωνία με την βούληση.

0
0
0
s2smodern