Η κουλτούρα των "τζάμπα πωλήσεων"

charts

του Χρήστου Γιαννίκου
Managing Partner

Δημιουργήθηκε 12 Μαίου 2019

Μια τάση που συχνά επικρατεί στην Ελληνική Επιχειρηματικότητα είναι οι "τζάμπα πωλήσεις".

Ας δούμε όμως τον όρο στην κυριολεξία του. Αν το πάρουμε εννοιολογικά ο όρος δεν ευσταθεί ,εφόσον υπάρχει η έννοια του κόστους πωληθέντων. Το ίδιο συνεπάγεται και στην πράξη, εκτός εάν για κάποιο λόγο έχει αλλάξει η λογιστική δομή και δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα.

Η τάση λοιπόν αυτή είναι "φέρε μου πωλήσεις να σου δώσω προμήθειες". Δηλαδή κάποιος, ως πωλητής, χρειάζεται να δημιουργήσει μόνος του το κόστος πωληθέντων για να πάρει μια μικρή προμήθεια.

Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο στον κλάδο των ασφαλειών ή των μεσιτών οι οποίοι όμως έχουν επιλέξει να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε αυτούς τους κλάδους οι εταιρείες δημιουργούν εκείνο το περιβάλλον και τις συνθήκες (δηλαδή κόστος) έτσι ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να δημιουργήσουν την πώληση. Όπως για παράδειγμα γραφεία, γραμματιακή υποστήριξη, συνεχής εκπαίδευση κοκ. Δηλαδή υπάρχει επένδυση.

Η προσέγγιση λοιπόν των "τζάμπα πωλήσεων" προάγει την κλασσική αλλά παρωχημένη κουλτούρα ότι θα φέρουμε το μεγαλύτερο αποτέλεσμα χωρίς προσπάθεια και χωρίς επένδυση, κάτι που χαρακτηρίζει μέρος της ελληνικής επιχειρηματικής κουλτούρας.


salesΧρειάζεται ριζική αλλαγής δομής τρόπου σκέψης. Χρειάζεται να γίνει αντιληπτή η έννοια της επένδυσης, της μάθησης, της ανάπτυξης στελεχών καθώς και όλων αυτών των σύγχρονων μεθόδων της επιχειρηματικής κουλτούρας που θα φέρουν νέες ιδέες στον επιχειρηματικό κόσμο.

 

0
0
0
s2smodern